Hirvatistan’da Egitmen Egitimi Nasil Gecti?

5-15 Mart arası Hırvatistan,Daruvar’da gerçekleşen Erasmus+ Eğitmen Eğitimi’ne katılmanın verdiği heyecan içindeyiz. Akdeniz Eğitim ve İstihdam Derneği gönüllüleri olarak(Ece Yilmaz, Alican Eraydin, Eren Ismailoglu ve Ozge Kurtulmus) Daruvar’da geçirdiğimiz bu günlerde neler yaptığımızı sizler ile paylaşmak istiyoruz;

  1. Gün

İlk günümüzde Türkiye ekibi olarak İspanya, İsveç, Almanya, Yunanistan ve Hırvatistan’dan gelen ekiplerle tanıştık. Bu ilk gün, genellikle tanışma, kaynaşma amaçlı etkinliklerle geçti.

      

  1. Gün

Eğitmenlerimiz gün boyu yapacaklarımız, projede kazanım sağlayacağımız konular, amaçlarımız ve program akışı gibi konularda bilgi verdi.

Ardından bir eğitmende olması gereken karakteristik özelliklerle ilgili bir workshop yapıldı. Katılımcılarla nasıl diyalog kurulması gerektiği konusunda bazı takım çalışmalarımız oldu. Eğitimden sonra aramızdaki bağları güçlendirmek ve iyi vakit geçirmek adına ev sahibi kuruluşun merkezine gidip çeşitli aktivitelerde bulunduk.

  1. Gün

Bir önceki günde öğrendiğimiz bilgileri daha detaylı ve uygulamalı bir şekilde geliştirdik. Diyalogu devam ettirmek, yapıcı bir şekilde devam ettirmek, doğru soruları sormak gibi beceriler kazandık. Diğer günlerde olduğu gibi eğitmenlerimiz grup konsantrasyonunun düştüğü zamanlarda kahve molası, energizer denilen oyunlar ile verimliliği sürdürdü.

  1. Gün

Güne bir takım oyunuyla başladık. Bir grup gözleri bağlı, diğer grup serbest ve bir grup konuşması yasak olarak üç gruba ayrıldıktan sonra belirli bir görevi tamamlamaya çalıştık. Farklı iletişim kanalları olan bireylerle çalışmak ve o duruma göre strateji geliştirmek adına yararlı bir etkinlik oldu.

Ardından erasmus eğitimleri odaklı olarak eğitmen kimliğimizde swot analizimizi yaptık. Güçlü-zayıf yönlerimizi fırsat ve tehditleri yazarak diğer katılımcılarla tartıştık.

  1. Gün

Eğitimdeki beşinci günümüze temel duygular ve bu duyguları fiziksel olarak nasıl ifade ettiğimizi anlamak için kısa tiyatral oyunlarla başladık. Günün devamında vücut dilinin kullanımı ve postür çalışmaları, tartışma yönetme gibi konularda çeşitli çalışmalar yaptık.

Eğitimin ardından akşam saatlerinde, intercultural night etkinliğine katıldık. Bütün katılımcılar kendi ülkelerine özgü kıyafet, yemek gibi kültürlerini tanıtmak için hazırlıklar yapmışlardı. Bizler de tabi ki lokum ve Türk kahvesi götürmeyi unutmadık 🙂

 

  1. Gün

Sabah seansında, duyguları zeka ve doğru yönetimi üzerine çalıştık.Ardından 8 ayrı duyguyu kısa bir oyunculuk ile sergiledik. Öğlen seansında, doğru beden dili kullanımını öğrendik ve uygulamaya başladık. Akşamında kültürel gece düzenlendi.Katılımcılar ülkelerinden getirdikleri kültürel yiyeceklerle kültürlerini tanıttı.Bu şekilde hem kültürümüzü tanıtma ve çeşitli kültürleri daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

  1. Gün

Bugün öğrendiklerimizin kısa bir şekilde üstünden geçerek.Seçtiğimiz konular üzerine bir oturum tasarlamak üzere gruplara ayrıldık.Gün boyunca, gruplar halinde oturum planı üzerine çalıştık.Proje boyunca öğrendiklerimizi uygulamaya geçirmeye başladık. Gruplar sırayla hazırladıkları 1,5 saatlik oturumlarını sundu. Gruplar “girişimcilik” ve “iklim değişikliği” konulu oturumlarını sundu.İki oturum da eğlenceli, akıcı ve dahil ediciydi.Her oturumun ardından eğitmenler tarafından değerlendirme yapıldı.Böylece yapılması gerekenleri görme fırsatı bulduk.

  1. Gün

Gruplar oturumlarını sunmaya devam etti. “Beslenme alışkanlıkları ve Veganizm”, “Cinsiyet Eşitliği” ,”Ötenazi” ve “Dinler Arası Anlayış” konulu oturumlar yapıldı. Bu atölye çalışmaları sayesinde çok farklı konular ve farklı yaklaşımlar deneyimledik. Her oturumda yeni bir şey öğrenme ve uygulama aşamasında yapılması gerekenleri gözlemleme fırsatı bulduk.

  1. Gün

Son grup “dans” konulu oturumunu sundu. Çeşitli kültürel dansları öğrendik. Çok eğlenceli bir oturumdu. Ardından proje boyunca öğrendiklerimizi değerlendirdik. Proje boyunca öğrendiklerimizi ve günlük hayatta nasıl kullanabileceğimizi paylaştık. Ardından vedalaşma partisi düzenlendi ve böylece bu güzel projeyi tamamladık.

Bize kendimizi ifade etme, geliştirme, yaygın eğitim teknikleri ile etkili öğrenme ve bir eğitmen olma yolunda bunları uygulayabilme becerisi elde etme adına yardımcı olan eğitmenlerimize ki biri ayni zamanda dernegimiz baskan yardimcisi Umit ACAR ve bu projeye katılabilmemizi sağlayan Akdeniz Eğitim ve İstihdam derneğimize çok teşekkür ediyoruz.

Hadi gelin siz de gönüllü olun,  bizim elde ettiğimiz fırsatlardan siz de yararlanın!

Hirvatistan’da Egitmen Egitimi Nasil Gecti?